2014 m. gegužės 21 d., trečiadienis

Trys garsiausi paveikslai pasaulyje

1. Mona Liza – žymiausias Leonardo da Vinčio paveikslas, vienas iš pačių žymiausių apskritai Vakarų kultūroje. Dabar paveikslas priklauso Prancūzijos vyriausybei ir kabo Luvro muziejuje Paryžiuje. Paveiksle nutapyta moteris, žvelgianti į žiūrovą su paslaptinga šypsena.
Leonardas da Vinčis kūrė paveikslą nuo 1503 m. pavasario – 1505 m. vasaros. Tai Florencijos didiko Frančesko del Džokondos žmona. Atrodo Leonardas jautė ypatingą meilę paveikslui, kadangi pasiimdavo jį su savimi į visas vėlesnes keliones. Šiuolaikiniai mokslininkai yra suradę daug sutapimų Lizos ir da Vinčio veido bruožuose, todėl kartais manoma, kad Mona Liza tai ir da Vinčio veido atspindys. Žiūrint į Mona Lizą su dešiniuoju fonu (fonas už Lizos nelygus) Mona Liza atrodo mažesnė, žiūrint su kairiuoju ji atrodo didesnė.

Vaizdas:Mona Lisa, by Leonardo da Vinci, from C2RMF retouched.jpg

       2. Žvaigždėta naktis - Vincento van Gogo, nutapytas pietų Prancūzijoje 1889 m.

Vaizdas:VanGogh-starry night.jpg



        3. Paskutinė vakarienė Leonardo da Vinčio freska. Nuo 1495 iki 1498 metų Leonardas dirbo prie savo vieno žymiausių darbų, freskos „Paskutinė vakarienė“. „Paskutinė vakarienė“ – gilaus monumentaliosios tapybos dėsnių supratimo pavyzdys. Ji nutapyta ant siauros sienos didžiulėje, pailgoje salėje – Šv. Marijos Maloningosios bažnyčios (Santa Maria delle Grazie) vienuolyno Milane valgomajame. Freskos figūros pusantro karto didesnės už natūralias, tad salėje jos pirmiausia ir atkreipia dėmesį.                     

Vaizdas:Leonardo da Vinci (1452-1519) - The Last Supper (1495-1498).jpg
         
                                                                          
                     

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą